flags
 
 
 
 

Pridružite nam se, hajdemo planinariti

U proljeće i jesen je prava šteta ostati na gradskom asfaltu. Uputite se na planinu i otkrijte čari rekreacijskog planinarenja. Osobit planinarski doživljaj pružit će Vam jadranski otoci, pogotovo oni južni.

Viško podrucje idealno je za sve oblike rekreacije i kretanja u prirodi, za sve uzraste bili Vi u društvu ili sami. Postanite triatlonac, i iskoristite mogucnost biciklizma, planinarenja i plivanja. Nije Vam potrebno nikakvo iskustvo ili obuka. Potrebna Vam je torba, malo hrane, nešto vode, kvalitetna obuća, i mapa.

Komiža
Vis

Otok Vis je najudaljeniji veći otok ( 18 km dug i 9 km širok ) u grupi srednjodalmatinskih otoka. Udaljen je 45 km od kopna, a od Hvara ga dijeli 18 km širok Viški kanal. Površine je 90,3 km2 dok je površina Viškog arhipelaga ( Palagruža, Biševo, Sv Andrija, Budihovac, Jabuka, Brusnik...) oko 103 km2 po čemu je Vis tj. grad Komiža najveći grad u Hrvatskoj .

Najviši vrh otoka je Hum (587 m). Vis svojim položajem predstavlja pravu izoliranu oazu od civilizacije i modernog svijeta . Dužina obale Visa je oko 77 km. Otok Vis pripada Jadranskom tipu mediteranske klime vrućih i suhih ljeta te blagih i vlažnih zima. Veoma je bogat biljnom vegetacijom, uz Lastovo i Mljet jedan je od najzelenijih otoka jadrana.

Na Visu postoje svega dvije asfaltne ceste koje povezuju Vis s Komižom. Ona stara duga je 13 km, a nova 9 km, ali zato je bogata planinarskim stazama i šetnicama.

Koristeći skicu pažljivo obilježenih planinarskih staza, možete obići velik dio otoka. Prije negoli krenete na odabranu rutu, dobro proučite planinarsku kartu i vremensku prognozu te pomno isplanirajte svoj boravak u prirodi.

Hodanje ili vožnja pokraj plantažnih vinograda, kroz selo Oključnu, selo Žena Glava starim seoskim putevima, uspinjanje stubištem do dviju Titovih pećina, preko polja Vino i Čajno, markacijama prema Humu, najvišem vrhu Visa sve do crkvice Sv. Duha, samo su nekoliko ruta od mnogih koje Vam pruža otok Vis i koje osobno obiđoh i od srca vam ih preporučujem.

Naročito su zanimljivi napušteni vojni objekti s podzemnim hodnicima, puškarnicama okrenutim prema moru i vodenim tunelom za sklanjanje brodova.

Zdravi i veseli bili, pridružite mi se, bit će mi drago da Vam mogu pomoći ja i moje planinarsko društvo ˝Hum˝ - Vis.

P.S. Molim Vas da tijekom planinarenja ne ostavljate svoje tragove u prirodi, a posebno Vas molimo da ne ostavljate smeće!

Želim Vam mnogo sretnih trenutaka pri obilasku Viških planinarskih puteva!