flags
 

Što obući i što ponijeti na planinarenje

Najvažnije za odjeću je da ona bude sportskog kroja, dakle udobna i da ne sputava pokrete. Pri odabiru dajte prednost u planinskim uvjetima najpraktičnijem slojevitom oblačenju, primjerice, umjesto jednog debljeg pulovera, radije obucite dva laganija.

 

Uz uobičajenu odjeću, nabavite nepromočivu kišnu jaknu s kapuljačom. Za razliku od odjeće, cipele, koje vam u planinama mogu sačuvati glavu, neka budu robusne (gojzerice) te anatomski oblikovane da bi sačuvale vaša stopala i gležnjeve. Nemojte zaboraviti ni sunčane naočale te pokrivalo za glavu koje će vas zaštiti od djelovanja sunca posebno jakog na visinama. Naravno, u obavezan rekvizit spada naprtnjača od nepromočiva materijala.

Nemojte zaboraviti ni na nekoliko rezervnih vrećica u kojima ćete svoje otpatke ponijeti kući ili do najbližeg odlagališta. U naprtnjači mora biti mjesta za rezervne čarape i rublje, te bez obzira na godišnje doba, komad toplije odjeće koji vas može ugrijati u slučaju naglih promjena temperature specifičnih za planinsko područje.

Uz to, bila bi prava šteta da svoje uživanje u ljepotama ne ovjekovječite fotoaparatom, pa u naprtnjači napravite mjesta i za to.

U planinarskoj torbi...

.....prvenstveno treba biti kutija prve pomoći, s flasterima, flasterima za žuljeve, sprejom za rane, zavojem, zavojem za zglobove, sredstvom protiv sunčanih opeklina i ugriza insekata, tabletama protiv glavobolje, za snižavanje temperature i tome slično. U naprtnjaču treba staviti i nožice, baterijska lampu, planinarsku kartu, osobne dokumente, isključen ali napunjen mobilni telefon. Rezervna odjeća u koju ćeš se presvući kad budeš mokar od znoja ili kiše, i obavezni planinarski vodić-mapa.

Boravak u planinama predstavlja svakako nezaboravan događaj. No, kako se ne živi samo od ljepote, za odlazak u prirodu potrebna je kvalitetna priprema. Staro planinarsko pravilo je da svatko za sebe nosi jelo i piće. Za nesmetan mišićni rad unosite dovoljno minerala (juha, suho voće), dovoljno B vitamina i slobodno se uputite uzbrdo...

Aktivna osoba u planini treba prije svega namirnice koje osiguravaju dovoljno energije. Planinari su veliki potrošači, te ako je posrijedi staza s preprekama, strma staza s intenzivnim nagibom ili hodanje uz nošenje tereta, može se reći kako je riječ o vrlo visokoj energetskoj potrošnji. Pravi raj za nutricioniste! Potrebno je prehranom ovladati umor i spriječiti pojavu gubitka tekućine.

 • predvidite svaki obrok posebno i tako upakirajte, a na vrh posložite namirnice koje ćete prve upotrijebiti
 • planirajte namirnice minimalne zapremine i maksimalne vrijednosti
 • ne nosite pokvarljive namirnice i namirnice koje se mogu nagnječiti
 • dovoljno vode važnije je od dovoljno hrane.

Odaberite izmedu : suhog voća (smokve, marelice, datulje, šljive, banane, groždice), kikirikija, badema, oraha, lješnjaka, pistacija, trajnih sireva, sireva od soje, namaza, trajne salame (manje slane i masne), integralnih keksa, trajnih peciva od cjelovitog brašna ili konzerviranog kukuruza, graha slanutka, mesnih narezaka ili riba. Energetske pločice s integralnim pahuljicama i sušenim voćem nezaobilazan su sadržaj svake planinarske torbe.

Moglo bi se zaključiti kako mnogi odlazak u planine koriste za uživanje u namirnicama koje inače izbjegavaju radi održavanja povoljne tjelesne mase.

Ne zaboravite...

Aktivna osoba u planini treba prije svega namirnice koje osiguravaju dovoljno energije.

 • nikada u planinu ne nosite namirnice ili jela koja prije toga niste probali
 • nikada ne konzumirajte obilne obroke (jedite do nestanka gladi, ali prekinite obrok prije pojave osjećaja pune sitosti)
 • izbjegavajte pijenje iz iste bočice s nekoliko osoba
 • u planini konzumirajte vodu za koju vam jamče vodići. Svakako je možete prije prokuhati ili pripremiti čaj (ako imate mogucnosti za to)
 • djeci nikada ne dajte vodu koja nije iz originalnog pakiranja
 • pijte svakih pola sata do sat vremena nekoliko gutljaja (ovisno o ritmu kretanja i temperaturi zraka)
 • bez obzira na to jeste li samo rekreativan ili već okorjeli planinar, grickajte redovito dok se penjete i zapamtite kako energija za velike napore dolazi od namirnica koje smo vam naveli. Trebat će vam od dodatnih cak 300 kcal po satu, što biste potrošili i preskakanjem konopa ili igranjem nogometa u istom predviđenom intervalu