flags
 
 
 
 
... zdrav duh !!!

Koje su koristi od planinarenja?

Planinarenje predstavlja idealan način za održanje i poboljšanje psihofizičke kondicije. Hodanje i uspinjanje planinama jača mišiće čitavog tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova. Potiče imunološki sustav, prvenstveno sposobnost organizma da se obrani od različitih infektivnih bolesti. Pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka te pospješuje transport i opskrbljenost krvi kisikom. Pospješuje izmjenu tvari u organizmu i, između ostalog, bez posebnog režima prehrane smanjenje masnoće u tijelu, pa tako i tjelesne težine.

Uz to, planinarenje je pravi melem za dušu. Relaksira, oslobađa stresa, potiče pozitivne emocije i podiže samopouzdanje. Planinarenje pozitivno djeluje i na socijalnu sferu života, omogućuje nova poznanstva i sklapanje prijateljstava.

I mi sami načinom svojega života ne samo da smanjujemo količinu kisika u okolini u kojoj živimo, nego i otežavamo svojem organizmu da ga iskoristi.

U globalno nimalo zavidnoj situaciji u kojoj je postotak kisika s 32 % početkom prošlog stoljeća u velikim gradovima pao na15%, a u industrijskim na samo 10%. Treba iskoristiti prednosti još uvijek čistog podneblja u kojemu živimo te svaki raspoloživi trenutak iskoristiti da svoja pluća ispunimo kisikom koji će nam potom darovati obilje životne energije neophodne da osjetimo svu ljepotu i punoću življenja.

Boravak u prirodi, na svježem zraku, i tjelesna aktivnost primjerena stanju organizma potiču na izmijenu tvari te se organizam bolje i kvalitetnije oslobada štetnih tvari. Koža je zategnuta oblikovanim mišićima, vezivno tkivo se učvršćuje. Bolja prokrvljenost znači bolji prijenos potrebnih tvari te poticanje rada unutarnjih organa.

Ali… Pazite na disanje! Pravilno disanje i dostatna ventilacija dišnog sustava jamstvo su uspjeha tjelesne aktivnosti. Izbjegavajte boravak u zadimljenim prostorijama.

To je sve. Krenimo u akciju!